Tápegység LM317 IC-vel
A képre kattintva tekintse meg az áramkört nagyobb felbontásban!Megrendelem az egységcsomagot!

SZABÁLYOZHATÓ, ZÁRLATVÉDETT TÁPEGYSÉG LM317 IC-vel

2,5 V-25 V/ 1A

 

Az URBÁN ELEKTRONIKÁNÁL meglepően kedvező áron kínálnak egy 40W-os transzformátort, ami az amatőr gyakorlatban rendkivül jól használható tekercseléssel rendelkezik.
Az ára 700Ft, de akciósan 2db már csak 1000Ft-ba kerül. A trafó fotója és tekercselésének sémája az 1. ábrán látható. A négy egyenként közel 8 V-os tekercs közös és végpontjai egy 13 pólusú egysoros mama csatlakozóra vannak kivezetve.
A trafó fotója és tekercselésének sémája az 1. ábrán látható. A négy egyenként közel 8 V-os tekercs közös és végpontjai egy 13 pólusú egysoros mama csatlakozóra vannak kivezetve. A tekercskészlet önmagát kínálja különböző feszültségű és felépítésű tápegységek készítésére. Néhány példa a lehetőségek közül: a Z (zöld) jelzésű kivezetéshez képest készíthetünk 2 diódával kétutasan egyenirányítva 12/ 24V DC feszültséget. Ugyanezzel a tekercspárral és egy greatz híddal +/- 12/24 V készíthető. A K1 (kék 1.) jelű kivezetéshez képest egy greatz híddal, valamint a fennmaradó kivezetések valamelyikével 10/ 20/ 30/ 40 V DC tápfeszültség készíthető.A lehetőségek közül azt hiszem, hogy ez a legjobb, mert szinte minden feladatra megfelelő tápellátást biztosít. Erősítőt építünk? Két akciós trafóval egyszerűen és olcsón biztosítható a szimmetrikus tápellátás. A teljesítmény szabta korlátokat természetesen figyelembe kell venni. Sokan kísérleteznek újabban csöves előerősítők, csöves RIAA korrektorok építésével. Itt legnagyobb gond a fűtő és az anódfeszültség előállítása. Bármily meglepő, erre a feladatra is alkalmas az akciós árú trafópár. A két szekunder oldalt szembekapcsolva megoldható a fűtés és a hálózattól független anódfeszültség előállítása is.

Az URBÁN ELEKTRONIKÁNÁL a trafóval többféle tápelrendezés megoldására kínálunk kedvező árú egységcsomagot, ami tartalmazza panelt, a diódákat, a pufferkondenzátort és a biztosítékot. A trafót vásárlóknak csak a szerelést kell elvégezni. Eben a leírásban egy egyszerű felépítésű, de sokoldalú szabályozható tápegységet ismertetünk, ami az amatőr műhely elengedhetetlen tartozéka. A tápegység az egyszerűsége ellenére szabályozható kimenőfeszültséggel és szabályozható áramlimittel is rendelkezik.

Az áramkör működése

A trafó szekunder feszültségét K1 kapcsolóval vezetjük a 4 diódából álló greatz hídra.A K1-el a trafó két leágazása közül választhatunk. Erre a felesleges disszipáció elkerülése végett van szükség. Gondoljuk meg a következőt. Működtetünk valamit, ami 8 V-ot igényel és 1 A-t vesz fel. Ha a 20 V-os leágazást használjuk, a maradék feszültség 12 V, a disszipáció 12W lesz. Ha ugyanebben a mérésben a 40 V-os kivezetést használjuk, a disszipáció 32 W lesz. A K1 kapcsolóval a disszipációt csökkenthetjük. A kimenőfeszültség stabilizálását az IC1 LM317 végzi. A kimenőfeszültséget az R8, P2 osztó határozza meg, ezért a P2-vel a kimenőfeszültség 2,5-25V között szabályozható. Az IC1 sajnos nem rendelkezik kívülről hozzáférhető áramszabályozással, ezért azt külső, diszkrét elemekkel kell megvalósítani. Erre szolgál a három tranzisztorral felépített hálózat. Az R3, 2W-os ellenálláson átfolyik a kimenőáram. Ezért azon a kimenő árammal arányos feszültség esik. Ha ennek az értéke eléri a T2 nyitófeszültségét, 0,7V-ot, a T2 kinyit és rajta áram folyik. Ez az R6-on keresztül kinyitja a T3 tranzisztort. A T3 kollektor-emitter átmenete söntöli a P1-et, ezáltal leszabályozza a kimenő feszültséget. A szabályozás olyan mértékű, hogy az R3-on átfolyó áram továbbra is nyitva tartsa a T2-őt. Ezáltal a kimenőáramot állandó értéken stabilizálja az áramkör. A P1-el az R3-on eső feszültséget szabályozhatjuk, minek következtében csak az R3-on eső feszültség egy részét vezetjük a T2-re. Ezáltal szabályozhatjuk a kimenőáram nagyságát. A szabályozás mértéke a kapcslás rajzon megadott értékekkel 0,3-1A. A szabályozástartomány alsó értékét az R3 értéke határozza meg. Minél nagyobb az R3, annál kisebb a beállítható áram. Sajnos ezt azonban nem választhatjuk túl nagyra, mert akkor rajta eső feszültség a kimenőfeszültséget csökkenti és a disszipációja is túl nagy lesz. A kapcsolásrajzon megadott 2,2 ohm optimális érték.

A T2 árama a T3-mal együtt a T1-et is nyitja. Ennek eredményeként világítani fog a D8 piros led. Ez jelzi, hogy az áramkörből nagyobb áramot veszünk ki, mint amit a P1-el beállítottunk. Ebben az esetben a kimenőfeszültség már nem stabil, az értéke is megváltozik. Az áramkör a feszültséggenerátoros üzemmódról áramgenerátorosra vált. Ez az üzemmód a led segítségével indikálva nagyon jól használható mindenféle áramkör élesztésére, javítására.

A D5, D6, D7 diódák az IC1-et védik abban az esetben, ha a kimenőfeszültség magasabb lenne, mint a bemenő.

Egy tápegységnél alapvető követelmény, hogy pontosan ismerjük a kimenő feszültség és a terhelő áram értékét. Erre manapság legegyszerűbb megoldást egy-egy digitális panelméter nyújtja. Az áruk, méretük, pontosságuk minden szempontból optimális erre a feladatra. Ezért a tápegységünk lehetőséget biztosít ezek egyszerű alkalmazására. Az MI jelű műszerrel áramot, az MU-val pedig a kimenő feszültséget mérhetjük. A P3 és P4 potencióméterek a panelméterek hitelesítésére szolgálnak.

Az áramkör szerelése, élesztése.

Az áramkört egyoldalas panelre terveztük. Az egységcsomagban található NYÁK lemez maratott, méretre vágott és felületkezelt, de nincs kifúrva. A szerelést a furatok elkészítésével kell kezdeni. Az alkatrészlábak vastagságának megfelelően négyféle furatot kell készíteni, 0,8 -1 -1,2 -1,6 -3,5mm átmérővel. Ha nincs megfelelő fúróhegy, ezek a méretek kedvező áron, profi minőségbe megvásárolhatók az URBÁN ELEKTRONIKA szaküzletében. Ezután a K1 lábainak helyét sliccelje ki fémfűrész lappal.

A szerelés megkezdése előtt a NYÁK lemezt erős fénnyel átvilágítva vizsgálja meg, hogy nincs e rajta gyártási hibából eredő zárlat vagy szakadás. Az ültetés rajz alapján elsőnek a két átkötést forrassza be, amit két pontot összekötő folytonos vonal jelöl az ültetésrajzon. Ezután sorba, egymás után az R, D Tr, C elemeket a magassági méretük függvényében, az alacsonyakkal kezdve. Minden elemet ültessen le a panel szintjére, hogy ne legyen rajta lógó, zárlatot okozó alkatrész. Az ellenállásokat ne a színkódjuk alapján azonosítsa, hanem ohm mérővel mérje meg. Ügyeljen a ledek polaritás helyes bekötésére. A trafó csatlakoztatásához kétsoros tüskesort tartalmaz a csomag. Abból a meggondolásból, hogy a trafó kimenőpontjait egyes alkalmazásoknál egyszerűen, jumperek segítségével változtathassuk, másrészt a trafón levő csatlakozó pozícióját egyértelműen meghatározzuk. A pozíció meghatározásához a csatlakozó lábainál a panelen a második sorban két furattal kevesebb található. Ezeket a lábakat fogóval ki kell húzni. Ezután a csatlakozó beforrasztható. A trafón levő csatlakozó vállai majd az üres lábak helyére mutatnak. Ezzel biztosítható, hogy a kék és sárga kivezetések mindig ugyanarra a helyre kerüljenek. Az IC1 bekötésére több megoldás is kínálkozik. Legjobb az, ha egy rövid, három eres szalagkábellel csatlakoztatja a panelhez, mert akkor az élesztés, bemérés és minden további művelet egyszerűen elvégezhető. Az IC-t természetesen hűteni kell. A hűtőzászlója + tápon van, ezért szigetelő alátétet kell alkalmazni. Hűtőbordának azt az egységcsomagban található alumínium alaplemezt célszerű használni. Erre a trafó és a panel is rászerelhető. .Ez a lemez nem kifejezetten ehhez a táphoz készült, ezért a furatok elhelyezésében van némi pontatlanság, amin vagy túl tesszük magunkat, vagy újakat fúrunk helyettük. A panelen úgy alakítottuk ki a rögzítő furatok helyét, hogy az két ponton illeszkedik az alaplapon meglevő furatokhoz. Ha a két ponton történő rögzítést nem találja stabilnak, a panelen levő harmadik furatot is felhasználva rögzítse azt az alaplemezhez. A rögzítéshez szükséges csavarokat tartalmazza az egységcsomag. Távtartónak a panel és az alaplap közé 2 darab M3 anyát használjon.

Összeszerelve az egész táp kompakt egységet képez. Körültekintő összeépítés után csatlakoztassa a panelra a transzformátort. A D8 led világítani fog. Bármilyen kéziműszerrel mérje meg a C1 feszültségét. K1-et működtetve a feszültség duplájára nő vagy csökken. Ennek megfelelően a zöld led is gyengébben vagy erősebben világít. Ezután mérje meg a kimenőfeszültséget. P2-őt elfordítva ennek változni kell. Ha ez teljesül, csatlakoztasson valamilyen terhelést a kimenetre és ellenőrizze az áramfelvételt. Ezt növelje addig, hogy az R3-on legalább 1V-ot mérjen. Ekkor a P1-et elfordítva a D9 világítani fog, a kimenőfeszültség és áram csökken, vagy nő a potencióméter elfordításának irányától függően. Ha mindez teljesül, elvileg kész az áramkör.

Ezután a panelméterek hitelesítése következik. A kimenőfeszültség mérésére az MI szolgál. Hitelesítése a P4 segítségével történik. Valamilyen hiteles műszerrel mérje meg a kimenőfeszültséget. A P4-el ugyanezt az értéket állítsa be a panelméteren.

A panelméteren a tizedes pont bekötése a felhasználóra van bízva. Ugyanezt kell tenni az árammérő MI-vel is.